Fischertechnik and micro:bit

Robotički set kojeg koristimo u ovom programu je spoj dviju svjetskih platformi (Fischertechnik i Micro:bit) namijenjenih podučavanju iz robotike i STEM-a. Naziv seta nosi ime hrvatskog proizvođača, tvrtke Didacta advance d.o.o. iz Čakovca.

Set objedinjuje najbolje od tradicionalnih Fischertechnik gradivnih i konstrukcijskih elemenata, senzora i motora u kombinaciji sa Micro:bit mikrokontrolerom i IO FO5 sučeljem za povezivanje sa Fischertechnik elementima.

Učenici koristeći mogućnosti ovog seta imaju priliku razvijati svoja znanja i vještine iz svih potrebnih domena robotike poput; konstrukcije, mehanike, elektronike, elektrotehnike i programiranja.

Micro:bit je vodeći svjetski edukacijski STEM mikrokontroler među mladima, a u kombinaciji sa Fischertechnik dijelovima pruža široke mogućnosti te izradu raznih automatiziranih modela vozila i drugih tehničkih uređaja.

Ovaj set omogućava izradu stacionarnih i mobilnih modela. Učenje osnovnih i naprednih tehnika programiranja omogućeno je korištenjem programskog jezika Python ili Microsoft Makecode. Ovaj set je idealan za početnike koji uče osnove programiranja i kontrole različitih ulaznih (senzori) i izlaznih ( motori, LED ) uređaja, a isto tako i za napredne programere i konstruktore. Kod izrade programa za mobilne modele učenici upoznaju logiku i sisteme kretanja u prostoru, te detektiranje prepreka ( autonomna vozila ). Senzori koji se nalaze u setu omogućavaju gradnju modela koji se kreću u prostoru pomoću Ultrazvučnog (ultrasonic sensor) ili Dodirnog senzora (touch sensor), modela koji putem IR (infra red) senzora prati crtu, modela koji putem Foto senzora (photo resistor sensor) prati svijetlo i modela koji putem Senzora za prepoznavanje različitih boja (color sensor) prepoznaje boje.

Set je prilagođen za rad sa djecom od 10 godina pa nadalje koji su početnici ili imaju neko već predznanje u radu sa Micro:bit-om ili Lego robotima.

Osim spomenutih mogućnosti ovaj set i program je osmišljen da pruža djeci priliku sudjelovanja na natjecanjima iz robotike poput natjecanja u sklopu predmeta tehničke kulture koje se provodi u školama, klubovima i udrugama pod nazivom; Natjecanje mladih tehničara (NMT) u kategoriji  “Robotika” i “Robotsko spašavanje žrtve” te također državnog natjecanja iz robotike pod nazivom “Robokup” kojeg organizira i provodi Hrvatska zajednica za tehničku kulturu (HZTK).

Više o setu i njegovim mogućnostima možete pogledati na službenim internet stranicama proizvođača didacta.hr

Neke od projekata sa naših radionica možete pogledati ovdje:

Fishertechnik micro:bit – Semafor

Fishertechnik micro:bit – Trčeće svjetlo

Fischertechnik micro:bit –  Automatsko sušilo za ruke

Fischertechnik micro:bit – Pokretna traka

Fischertechnik micro:bit – Vrtuljak

Fischertechnik micro:bit – Robokup 2020. Županijsko natjecanje