Makeblock

Makeblock je otvorenog tipa “open-source” arduino platforma za izgradnju robota pomoću kojeg mladi sve svoje ideje na lak način pretvaraju u stvarnost. Makeblock setovi sadrži razne mehaničke dijelove, elektroničke module i softver kako bi omogućili izgradnju i pokretanje raznih robotičkih konstrukcija.

Makeblock kao vodeći svjetski brend u robotici sadrži različite robotičke setova poput; mDrawbot-om, mBot-om, mElephant 3D pisačem, XY Plotter-om, Starter Robot setom i Ultimate Robot setom, koji na takav način pravi razliku između mlađih početnika u robotici pa sve do onih naprednijih i zahtjevnijih korisnika.

Jedan od najatraktivnijih robota iz Makeblock platforme koji je definitivno pridobio pažnju djece širem svijeta je mBot robotsko vozilo.

mBot je cjelokupno rješenje za vaše dijete koji daje praktično iskustvo u programiranju, elektronici i robotici. Rad s mBot robot setom inspiriran je Scratch 2.0. programom kojeg možete povezati s mBot uređajem koristeći Bluetooth ili 2.4 GHz wireless modul. Ovaj jednostavan za sastavljanje mBot edukacijski robot set pruža neograničene mogućnosti da djeca nauče STEAM (znanost, tehnologiju, inženjering, umjetnost i matematiku). Djeca već u dobi od 7 godina mogu savladati osnovne tehnike upravljanja ovakvim robotom.

Više o samom mBotu te njegovom načinu spajanja i upravljanja možete pogledati na stranicama Croatian Makers, jednog od najvećih hrvatskih robotičkih projekata za mlade koji je obuhvatio hrvatsko osnovnoškolsko i izvaninstitucionalno obrazovanje.

Učenici koji upišu ovakav program robotike stječu priliku sudjelovati na Croatian Makers robotičkoj ligi koja se sastoji od pet kola natjecanja tijekom školske godine te jednog završnog natjecanja za najbolje ekipe iz svih regija, koje se održava na kraju školske godine u Zagrebu.

Neke snimke sa kola naših dosadašnjih natjecanja možete pogledati ovdje:

CM liga 2018/19 – 1. kolo

CM liga 2018/19 – 2. kolo Zimska staza

CM liga 2018/19 – 3. kolo

CM liga 2018/19 – priprema za 4. kolo

Ljetne radionice 2019.

Neke od projekata sa naših radionica možete pogledati ovdje:

mBot plus ekspanzijski set – Automatski ventilator

mBot plus ekspanzijski set – Ručni ventilator

mBot plus ekspanzijski set – Semafor