Robokup županijsko natjecanje 2019.

Dana 14. siječnja sa početkom u 12:00 h na Prirodoslovno – matematičkom fakultetu Split je održano županijsko natjecanje iz elementarne robotike pod nazivom Robokup. Organizator natjecanja je Hrvatska zajednica tehničke kulture, a domaćini i suorganizatori natjecanja su bili Udruga za robotiku “Inovatic”, Zajednica tehničke kulture Split i Udruga “Mladi robotičari”. Natjecanje je namjenjeno učenicima viših razreda osnovne škole koji se bave robotikom kao izvannastavnom aktivnošću unutar škola, klubova mladih tehničara ili udruga za robotiku i tehničku kulturu. Cilj ovakvog natjecanja je razvijati interes među mladima za robotiku i tehničku kulturu općenito. Od ove godine po prvi put se provodi i županijska razina Robokup natjecanja gdje najbolje plasirane ekipe iz županija odlaze dva dana na završnicu državnog natjecanja koje će okupiti najbolje ekipe u Stubičkim toplicama 25. i 26. siječnja ove godine.

Natjecanje se provodi ekipno gdje svaku ekipu čine ukupno tri učenika uzrasta 5-8 razreda osnovne škole. Zadaci natjecanja su podijeljeni u dvije skupine. Prva skupina zadataka su zadaci elektroničkog tipa gdje učenici koristeći eksperimentalne pločice i određene elektroničke elemente poput dioda i prekidača izrađuju razne elektroničke sklopove poput modela semafora i drugih svjetlosnih i rasvjetnih uređaja. Druga skupina zadataka je iz elementarne robotike gdje učenici trebaju izraditi odgovarajuću konstrukciju robotskog vozila te ga programirati da obavlja zadatke poput praćenja crne linije te prepoznavanje i zaobilaženje određenih prepreka. Ograničenja u izboru alata i izradi robota nema te svaka ekipa može koristiti proizvoljan oblik robota sa odgovarajućim senzorima i motorima potrebnim da robot bude funkcionalan i operativan u obavljanju zadataka.

Na natjecanju je sudjelovalo ukupno 36 učenika podijeljenih u 12 ekipa, a prva tri mjesta osvojile su  ekipe te su stekle pravo sudjelovanja na državnoj razini natjecanja Robokup koje se održava u Stubičkim toplicama 25. – 27. 01. 2019.:

1. mjesto; Zajednica tehničke kulture Split, mentor Toni Jagnjić

2. mjesto; Udruga za robotiku “INOVATIC”, mentor Jozo Pivac

3. mjesto; OŠ Kman – Kocunar, mentorica Ivana Ora

Našu udrugu su predstavljali učenici: Marko Čikotić, Ivor Krstulović i Luka Arnerić

Galerija slika: