First Lego League 2020.

U subotu, 18.1.2020. je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva održano državno robotičko natjecanje FIRST LEGO League u organizaciju Hrvatskog robotičkog saveza.

Ove godine se provodi u 100 država svijeta, a jedna od tih država je i Hrvatska (http://www.firstlegoleague.org/). Na natjecanje je prijavljeno 20 ekipa iz cijele Hrvatske, sa 3-10 članova, ukupno oko 170 djece. Tema natjecanja ove godine je „Grad budućnosti“. Kroz 5 mjeseci priprema, djeca su proučavala kako se grade kuće sigurne od potresa, kako dizajnirati dječje igralište koje je dostupno svima, uključujući i osobe s invaliditetom, kako poboljšati samoodrživost gradova, kako riješiti prometnu gužvu i kako spasiti divlje životinje koje zalutaju u grad. Na susretu u živo demonstrirat će svoje istraživačko-inovativne radove. Osim toga, radili su i na dizajnu i programiranju LEGO Mindstorms robota koji će upravljati nadzornim dronom, pomicati kran, postaviti kućicu na drvo i slično. I sve to timskim radom, pomažući čak i protivničkoj ekipi. Hrvatski pobjednici sudjelovat će na natjecanju Adria regije u Sloveniji, te imaju mogućnost sudjelovanja na svjetskim natjecanjima u Grčkoj i SAD.

Našu udrugu je predstavljao tim pod nazivom: PMFST Inovatic Team, a sačinjavali su ga učenici: Josip Stepinac, Ivan Stepinac, Mijo Ljubičić, Nino Gizdić, Roko Kljaković Gašpić, Luka Šimić i Nikola Jurišić te mentori Marko Janjiš i Jozo Pivac.

Naš tim je osvojio nagradu za temeljne vrijednosti kao ekipa koja je najbolje prenijela svoj timski duh, koja je pokazala blagotvorni profesionalizam i natjecateljsku suradnju.

Također smo se plasirali među četiri najuspješnije ekipe za regionalno natjecanje u ožujku 2020. u Sloveniji, međutim zbog nepovoljne epidemiološke situacije uzrokovanje COVID-19 virusom isto se natjecanje nije održalo.

Galerija: