Fischertechnik micro:bit

Robotički set kojeg koristimo u ovom programu je spoj dviju svjetskih platformi (Fischertechnik i Micro:bit) namijenjenih poučavanju iz robotike i STEM-a. Naziv seta nosi ime hrvatskog proizvođača, tvrtke Didacta advance d.0.0. iz Čakovca.

Set objedinjuje najbolje od tradicionalnih Fischertechnik gradivnih i konstrukcijskih elemenata, senzora i motora u kombinaciji sa Micro:bit mikrokontrolerom i IO FO5 sučeljem za povezivanje sa Fischertechnik elementima.

Učenici koristeći mogućnosti ovog seta imaju priliku razvijati svoja znanja i vještine iz svih potrebnih domena robotike poput; konstrukcije, mehanike, elektronike, elektrotehnike i programiranja.

Micro:bit je vodeći svjetski edukacijski STEM alat među mladima, a u kombinaciji sa Fischertechnik dijelovima pruža široke mogućnosti izrade raznih automatiziranih modela uređaja, vozila i drugih tehničkih tvorevina.

Ovaj set omogućava izradu stacionarnih i mobilnih modela. Učenje osnovnih i naprednih tehnika programiranja omogućeno je korištenjem programskog jezika Python ili Microsoft Makecode. Ovaj set je idealan za početnike koji uče osnove programiranja i kontrole različitih ulaznih (senzori) i izlaznih ( motori, LED ) uređaja, a isto tako i za napredne programere i konstruktore. Kod izrade programa za mobilne modele učenici upoznaju logiku i sisteme kretanja u prostoru, te detektiranje prepreka ( autonomna vozila ). Senzori koji se nalaze u setu omogućavaju gradnju modela koji se kreću u prostoru pomoću Ultrazvučnog (ultrasonic sensor) ili Dodirnog senzora (touch sensor), modela koji putem IR (infra red) senzora prati crtu, modela koji putem Foto senzora (photo resistor sensor) prati svijetlo i modela koji putem Senzora za prepoznavanje različitih boja (color sensor) prepoznaje boje.

Set koristimo u radu sa djecom od 10 godina pa nadalje koji su prošli neki od naših početnih programa sa Micro:bit-om ili Lego alatima te pokazali određenu izvrsnost i želju za stjecanjem novih naprednijih znanja i vještina u robotici.

Osim spomenutih mogućnosti ovaj set i program je osmišljen da pruži djeci priliku sudjelovanja na natjecanjima iz robotike poput natjecanja u sklopu predmeta tehničke kulture koje se provodi u školama, klubovima i udrugama pod nazivom; Natjecanje mladih tehničara (NMT) u kategoriji  “Robotika” i “Robotsko spašavanje žrtve” te također državnog natjecanja iz robotike pod nazivom “Robokup” kojeg organizira i provodi Hrvatska zajednica za tehničku kulturu (HZTK).

Više o setu i njegovim mogućnostima možete pogledati na službenim internet stranicama proizvođača didacta.hr

Neke od projekata sa naših radionica možete pogledati ovdje:

Fishertechnik micro:bit – Semafor

Fishertechnik micro:bit – Trčeće svjetlo