Radionice za vrijeme praznika


Ove zimske praznike smo za vas pripremili radionice robotike za učenike uzrasta 6 – 14 godina. Više o radionicama i prijavi pogledajte OVDJE.

Zašto radionice preko školskih praznika?

Udruga Inovatic već petu godinu zaredom provodi radionice iz robotike za vrijeme školskih praznika. Radionice su isključivo namijenjene učenicima osnovne škole. Ovakvim radionicama želja nam je omogućiti upotpunjene praznike svim zainteresiranim učenicima za robotiku koji zbog ostalih obaveza tijekom školske godine ne stignu pohađati aktivnosti ovakvog karaktera.

Smatramo da su ovakve radionice izuzetno korisne za vrijeme školskih praznika jer učenici često zbog nedostatka adekvatnog sadržaja provode vrijeme koristeći računala, tablete, ali ne u korisne svrhe već u puko igranje igrica ili gledanje raznih videa koji često i ne šire pozitivnu i edukativnu poruku.

Što učenici mogu očekivati od ovakvih radionica?

Na našim radionicama za vrijeme praznika nastojimo učenike malo rasteretit od gradiva koji uče u školama te im omogućiti jednu kreativnu i zanimljivu učionicu gdje će kroz igru i interakciju naučiti dosta korisnog i primjenjivog znanja te steći važne i korisne vještine.

Naglasak na ovakvim radionicama je potaknuti kod učenika kreativnost, radoznalost, razmišljanje, produktivnost i stvaralaštvo, a sve to naravno uz učenje kroz igru i stjecanje novih znanja, spoznaja i vještina.

Zašto baš LEGO ROBOTIKA?

Na našim radionicama najčešće koristimo zasigurno najpopularniji alat u edukacijskoj robotici za mlade, a to su LEGO EDUCATION robotičke setove za edukaciju.

Njegova najveća popularnost je u tome što koristi ono što djeca zapravo jako vole i poznaju, a to je slaganje raznih kreacija od lego kockica. Iskoristivši taj važan element (lego kockice) s kojima su djeca ono što se kaže na svome terenu uspijeva se ići korak i dalje sa nadogradnjom na razne lego motore i senzore što zapravo stvara zanimljiv svijet robotike u kojima učenici ostvaruju vrhunske rezultate i razvijaju svoje potencijale.

Naše radionice za vrijeme praznika su uvijek tematske. Tako npr. za vrijeme zimskih radionica izaberemo neke tematske radionice poput Lego saonica sa djedom Mrazom i sobovima, za vrijeme proljetnih praznika npr. Lego robot koji automatski ukrašava jaja i izrađuje kreativne pisanice. Učenike to dodatno motivira da u duhu praznika ostvaruju svoje ideje i kreativnost kroz naše tematske radionice.

Kako organiziramo radionice?

Radionice traju u ciklusima po par dana kroz jedan do dva tjedna unutar kojih nastojimo obuhvatiti što više učenika.

Pri tome držimo se pedagoških i metodičkih standarda tako da pazimo da grupe učenika imaju idealne uvjete i kvalitetu rada za ostvarivanje što boljih rezultata. Tu prije svega se držimo da grupa djece ne bude veća od osam učenika, da  svaki učenik ima svoje radno mjesto na kojem se nalazi računalo i edukacijski set iz robotike. U svakoj grupi postoji jedan iskusniji predavač i asistent u nastavi koji je najčešće student Prirodoslovno matematičkog fakulteta koji kroz ovakve radionice stječe izvrsnu praksu i pripremu za budući rad učitelja u školi.

Što učimo na radionicama?

Kao što smo već naveli radionice se sastoje od nekakvog tematskog projektnog zadatka gdje učenici otprilike pola vremena provode gradeći određene lego kreacije, a ostatak vremena uče programiranje i na koji način pokrenuti njihovog lego robota da prepoznaje svoju okolinu i izvršava zadane zadatke. Robotika je interdisciplinarna znanost gdje učenici osim programiranja koji je tek nekakav „šlag na kraju“ uče prije toga mnogo mehaničkih zakona, slažu razne mehanizme, konstrukcije, a naravno uz to uče i zakone elektronike i automatike.

Svjesni smo potreba modernog društva te želimo učenike ovakvim radionicama od malih dana zainteresirati za profitabilna i kreativna zanimanja. Također svjesni smo da neće biti svi u budućnosti inženjeri robotike ili automatike, ali smo definitivno sigurni u to da će im ovakav način učenja, rada i pristupa rješavanju raznih problema donijeti puno dobroga u budućem školovanju i radu kroz život.

LJETNE RADIONICE ROBOTIKE 2022.
1. ciklus 
2. ciklus
3. ciklus

PROLJETNE RADIONICE ROBOTIKE 2022.

ZIMSKE RADIONICE ROBOTIKE 2022.

LJETNE RADIONICE ROBOTIKE 2021.
1. ciklus
2. ciklus
3. ciklus 

Arhiva ljetnih radionica iz kolovoza 2020.

Održan četvrti ciklus ljetnih radionica robotike u kolovozu 2020.

Održan treći ciklus ljetnih radionica robotike u kolovozu 2020.

Arhiva ljetnih radionica iz srpnja 2020.

Održan prvi ciklus ljetnih radionica robotike 2020.

Održan drugi ciklus ljetnih radionica robotike 2020.

Arhiva zimskih radionica iz siječnja 2020.

Zimske radionice Lego robotike 2020.